Zašto je potrebno imati dječju autosjedalicu od samog rođenja djeteta?

Mame vole svoju bebu i prije nego što se rode.

Što je majčina ljubav?

Naravno, ovo je neograničena briga. Dok se dijete ne rodi, majke prate njihovo zdravlje i osluškuju svaki pokret bebe. Od prvih dana majke brinu o tome da djetetu bude ugodno ne hladno i ne vruće, kako bi moglo dobro jesti, nose ga u naručju ako je beba umorna ili zločesta.

No, što se tiče putovanja automobilom, ne žure svi roditelji od rođenja kupiti dječje autosjedalice, a u međuvremenu upravo to postaje jamac sigurnosti putovanja novorođenčeta.

Netko misli da se dijete može držati u naručju tijekom putovanja. No, u vrijeme nesreće, čak i ako brzina nije prelazila 50 km / h, djetetova težina se povećava za oko 30 puta, a nijedna majka ne može držati 120-150 kg u rukama. Da ne govorimo o činjenici da odrasla osoba može jednostavno zgnječiti dijete samo sa sobom. Uostalom, tijelo novorođenčeta je vrlo krhko, samo zapamtite da se mnoge majke plaše presvući odjeću i uzeti bebu u naručje u prvim danima nakon rođenja.

Unatoč svemu tome, autosjedalice grupe 0 ne nalaze se u svim automobilima u kojima se vozi malo dijete. Razlog tome je kratki vijek trajanja i visoka cijena. Ali ne zaboravite da ako se dogodi nevolja (a za to možda niste krivi), niti jedan roditelj neće sebi oprostiti takvu uštedu.

Za novorođenčad prikladni su stolci skupina 0 i 0+. U prvom slučaju, modeli su namijenjeni djeci težine do 10 kg (do oko 9 mjeseci), u drugom – do 13 kg (do 18 mjeseci).

Izgledom autosjedalice grupe 0 slične su blokovima za spavanje iz kolica. Ugradnja se vrši okomito na kretanje automobila, a sjedalo je učvršćeno s dva standardna pojasa.

U ovoj skupini autosjedalica dijete je postavljeno potpuno vodoravno. Pogodan je za nedonoščad i bebe koje imaju problema s kralježnicom. Posebnost je što zbog načina ugradnje odrasla osoba koja je pored bebe možda neće imati dovoljno slobodnog prostora, jer takav stolac zauzima dosta mjesta.

Morate biti svjesni da je pri odabiru ove vrste autosjedalice važno obratiti posebnu pozornost na sigurnost. Poteškoća je u tome što je vrlo teško postići visoke sigurnosne performanse u položaju kada je sjedalo fiksirano.

Sjedalice grupe 0+ su popularnije. Dizajnirane su kao mali nosač težine do 5 kg. Instalacija se vrši samo protiv smjera kretanja automobila. Ni u kojem slučaju ne smijete pokazati maštu i spretnost, pokušavajući postaviti stolicu u smjeru vožnje, pravdajući se da se beba bolje vidi. Značenje instalacije predviđeno sigurnosnim mjerama opreza je očito da djetetovi neoblikovani vratni kralješci neće moći izdržati ogromno opterećenje koje nastaje pri sudaru.

Za takve stolice predviđen je i Isofix sustav koji daje nekoliko pozitivnih točaka. Prvo, povećava se sigurnost. Drugo, mnogo je prikladnije ukloniti i instalirati sjedalo. Cijenit ćete ovaj plus ako redovito vozate auto.

Bez obzira koju grupu autosjedalica odabrali, važno je da vaše dijete ima autosjedalicu. Prilikom odabira vodite se rezultatima crash testova, nemojte kupovati sjedalo samo zato što vam se sviđa njegov dizajn. Upamtite da život i zdravlje najvažnije i najomiljenije osobe ovise o ovoj kupnji.

Autosjedalice pronađite na web stranici: pcelica-babyoprema.hr.

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .